На 24 юли 2023 г. в Комисията по транспорт и пътна безопасност за пореден път се обсъди доклад с предложение нощният транспорт в столицата да бъде възстановен. Вносители на доклада са общинските съветници Зафир Зарков (ГЕРБ), Карлос Контрера (ВМРО) и Борис Бонев (Спаси София). ФТР „Подкрепа“ отново беше единственият синдикат, който се противопостави на това искане, тъй като дори в момента е невъзможно „Столичен автотранспорт“ да изпълни транспортната си задача, поради тежък дефицит на шофьори.

Представихме част от многобройните кадрови проблеми в автотранспорта, които могат накратко да се обобщят в следните направления:

  • Недостиг на над 130 шофьори и към момента, което представлява над 10% от необходимия щат за изпълнение на заложените курсове.
  • Огромен обем неизползван платен отпуск, поради невъзможност на водачите да го ползват.
  • Положени 197 часа извънреден труд средно на шофьор за 2022 г. Макар извънредният труд да намалява в сравнение с предходните години, той все още е над законово позволения.

Връщането на нощните линии означава ангажиране на 10 водачи на денонощие само за него. Те няма откъде другаде да дойдат, освен от дневния, а това означава още повече курсове през деня да не бъдат изпълнени. Напомняме, че и към момента част от транспортната задача не може да бъде изпълнена именно поради липса на шофьори. Приемането на това предложение означава полагане на допълнителен извънреден труд, т.е още по-голяма експлоатация.

Категорично не приемаме твърденията, че тази „социална придобивка“, по думите на общинския съветник Борис Бонев и неговия съветник в СОС, трябва да бъде гарантирана на всяка цена, тъй като според тях е „напълно легитимно със спестените от таксиметров превоз средства гражданите да могат да си позволят още едно питие“. Федерацията няма нищо против връщането на нощния транспорт, ако това не се прави за сметка на работниците. Ако първо бъде гарантирано придвижването на гражданите до работните им места и по други задачи през деня, както и ако бъде осигурен транспортът на работещите в София жители на крайградските зони.

За всички тези проблемни аспекти СОС беше алармиран от ФТР „Подкрепа“ още през ноември 2022 г., когато отново г-н Бонев внесе доклад за възстановяване на нощния транспорт. Тогава шофьорите са бяха със 108 по-малко, а дължимия платен, но неизползван годишен отпуск беше в размер на 32028 дни!

Макар общинските съветници да бяха запознати с кадровите проблеми в „Столичен автотранспорт“ на 27 юли 2023 г. СОС гласува връщането на две нощни линии в края на октомври и на другите две – от края на декември тази година.

ФТР „Подкрепа“ заявява категоричната си позиция, че транспортните работници следва да получават задоволително възнаграждение за основната си работа и за нормална продължителност на работното време, а не да бъдат принуждавани да  полагат извънреден труд. Както и досега, ние сме в непрекъсната комуникация с нашите членове в градския транспорт и алармираме, че връщането на нощните линии очаквано ще доведе до повишаване на социалното напрежение. Тази управленска политика не само няма да привлече водачи, но ще прогони и част от настоящите работници от автотранспорта.